«Το καλύτερο μνημόσυνο» για τα θύματα

 

20.06.2015, 06:44 Συντάκτης:

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

«Το καλύτερο μνημόσυνο» για τα θύματα

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά καταδίκασε σε κάθειρξη 7 χρόνων τον καθένα από τους δύο πλοιοκτήτες για το ναυάγιο του φορτηγού «Αγιος Παντελεήμων» το 1998, που στοίχισε τη ζωή σε 7 μέλη του πληρώματος

20.06.2015, 06:44

http://www.efsyn.gr/arthro/kalytero-mnimosyno-gia-ta-thymata

Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά το ναυάγιο ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου κοντά στη Σαρδηνία, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά ναυτικοί, εκδόθηκε η δικαστική απόφαση από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά που καταδικάζει τους δύο πλοιοκτήτες σε κάθειρξη επτά χρόνων τον καθένα. Απόφαση, την οποία ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής Γιώργος Τρανταλίδης χαρακτηρίζει «πρωτοποριακή, μήνυμα για όσους κερδοσκοπούν ασυστόλως στα πληρώματα, παραβιάζοντας βάναυσα την ασφάλεια της ανεκτίμητης ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Το χρονικό Το ναυάγιο συνέβη στις 17 Ιανουαρίου του 1998, όταν το φορτηγό πλοίο «Αγιος Παντελεήμων», που είχε κατασκευαστεί το 1972, με εννιαμελές πλήρωμα βυθίστηκε στη Μεσόγειο, 20 ναυτικά μίλια ΝΔ της Σαρδηνίας, παίρνοντας μαζί του στον βυθό επτά ναυτεργάτες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της εποχής -συγκεκριμένα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης»-, το πλοίο άλλαζε συνεχώς νηογνώμονες, αρχικά έπαιρνε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον γερμανικό νηογνώμονα, μετά κατετάγη στον ιταλικό (RINA), έπειτα στον ελληνικό και -τέλος- στον ονδουριανό. Οι συνεχείς αυτές αλλαγές γίνονταν, προκειμένου οι πλοιοκτήτες να αποφύγουν ουσιώδεις επισκευές για τη διατήρηση της αξιοπλοΐας του πλοίου.

Τα δημοσιεύματα ανέφεραν επίσης ότι οι πλοιοκτήτες αμέσως μετά το ναυάγιο μήνυσαν με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης ναυτεργάτη, α’ μηχανικό, που είχε ξεμπαρκάρει από το πλοίο πριν από το μοιραίο ταξίδι, επειδή κατέθεσε στις Αρχές στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το ναυάγιο ήταν προδιαγεγραμμένο, καθώς είχαν γίνει μεν επισκευές, αλλά τα προβλήματα δεν είχαν αποκατασταθεί: το μηχανοστάσιο ήταν σε άθλια κατάσταση και τα ελάσματα είχαν φθορές.

«Μήνυμα» Ο δικηγόρος Γιώργος Τρανταλίδης αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσε: «Μετά από έναν τιτάνιο ποινικό δικαστικό αγώνα, που διήρκεσε 17 χρόνια, εξεδόθη μια πρωτοποριακή απόφαση που ανοίγει δρόμους στον ενδεχόμενο δόλο. Είναι η πρώτη απόφαση στα ναυτιλιακά δικαστικά χρονικά που καταδικάζει εφοπλιστές με ενδεχόμενο δόλο. Αποτελεί ένα μήνυμα για όσους κερδοσκοπούν ασυστόλως στα πληρώματα, παραβιάζοντας βάναυσα την ασφάλεια της ανεκτίμητης ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.»Η εκδοθείσα απόφαση αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τις 7 ψυχές των απολεσθέντων ναυτικών, μια και ουδέποτε κατεβλήθησαν οι αποζημιώσεις στις οικογένειές τους. Αρμόζει έπαινος στους δικαστές (Φράγκου, Τζελέπη, Χουζούρη και στην εισαγγελική έδρα κ. Τουμπάνου), που με το ηθικό τους σθένος και ανάστημα αλλά και εμμονή στο ιερό καθήκον στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων». Να σημειωθεί ότι, όπως δήλωσε ο κ. Τρανταλίδης, ο ένας από τους δύο καταδικασθέντες πλοιοκτήτες αμέσως μετά την απόφαση οδηγήθηκε στις φυλακές, ενώ ο άλλος βρίσκεται στο εξωτερικό

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *